Nivelrikkoa voidaan hoitaa.

Mikkelin Kuntopalvelun kehittämä kokonaisvaltainen nivelrikkokuntoutuksen hoitopolku on suunniteltu helpottamaan nivelrikkopotilaan elämää mahdollisimman tehokkaasti.

Nivelkuntoutus Mikkelin Kuntopalvelussa lääkärin lähetteellä tai fysioterapeutin suoravastaanoton kautta.

Nivelrikkokuntoutuksen hoitopolku:

1. Tulehduksen poisto
2. Kivun hoito
3. Kuormitusvirheiden korjaaminen
4. Fysioterapeutin suorittama liikehoito
5. Lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelu
6. Ravintoneuvonta

Nivelrikkokuntous auttaa myös ennen mahdollista leikkausta ja leikkauksen jälkeen.

Nivelrikkokuntoutuksen hoitopolun starttipaketti 120 €

Starttipaketti sisältää fysioterapeuttisen tutkimuksen, nivelen kliinisen tutkimuksen tulehdustilan selvittämiseksi, kivun arvioinnin, kuormitusvirheiden analysoinnin sekä lihasvoiman mittauksen. Yhdessä asiakkaan kanssa laaditaan hoito- ja kuntoutussuunitelma KP-nivelrikkokuntoutuksen aloittamiseksi. Starttikäynnin kesto 1,5 tuntia.

Mitä nivelrikko on?

Nivelrikko on Suomen yleisin nivelsairaus, jota nimitetään myös artroosiksi, osteoartriitiksi ja nivelkulumaksi. Se aiheuttaa kipua ja jäykkyyttä nivelissä ja ennen pitkää se saattaa vaikeuttaa suuresti toimintakykyä.

Nivelrikossa koko nivel on sairastunut, sillä se aiheuttaa muutoksia niin nivelrustossa, luussa kuin lihaksissakin. Nämä muutokset etenevät hitaasti vuosien kuluessa. Niveltä liikuttavan lihaksiston voima heikkenee ja nivelten liikkuvuus pienenee.

Nivelrikossa nivelruston soluväliaineen väheneminen häiritsee rustoa korjaavia prosesseja. Sen seurauksena niveltä suojaava rustopinta rikkoutuu ja nivelrusto häviää nivelpinnoilta. Kun rustopinta rikkoutuu, kapenee nivelrako ja vähitellen luun rakenteiden muutokset sekä niveltulehdus aiheuttavat nivelrikkokivun.

Nivelrikon oireet:

• Nivelrikon oireita ovat yleensä jomottava kipu, joka pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa.
• Nivelet ovat aamuisin jäykkiä, ja liikkeelle lähteminen saattaa olla hankalaa pitkän istumisen jälkeen, myös kävely tuntuu vaikealta.
• Polven nivelrikon kipu on paikallista.
• Lonkkanivelrikko tuntuu usein nivustaipeessa ja reiden etupinnalla, mutta kipu voi säteillä myös laajemmalle alueelle.
• Pitkälle edennyt nivelrikko vaivaa myös öisin.
• Lääkäri tekee nivelrikko diagnoosin oireiden, niveltutkimuksen ja röntgenkuvien perusteella.